I BLICKFÅNGET

Några utvalda pärlor från Ystad


Ystad Saltsjöbad

Ales Stenar

Wallander

Om Ystad

Ystad är en av Sveriges mest idylliska småstad och är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Sverige.

Beläget i Österlen är denna skånska pärla idag mest internationellt känd tack vare Henning Mankells deckarromaner om kommissarien Kurt Wallander. Denna svenska knutpunkt för svensk filmindustri lockar än idag tusentals turister varje år.

Ystad är en fantastisk stad där du kan uppleva en del av Skånes kultur, traditioner och natur och en stad som passar för både barnfamiljen eller kärleksparet som vill stressa ner.

Aktiviteter i Ystad

Ales Stenar

18,5 km från centrum
Historiskt, Fornlämning
Gratis

Ales Stenar är en fornlämning belägen vid Kåseberg i Skåne ca 19km från Ystad. Denna fornlämning består av 59 stenblock som utformar konturen av ett skepp som är 67m lång och 19m bred Läs mer…

Wallander Guide

0 km från centrum
Guide
Gratis

”I Wallanders spår” är en story map som leder dig på en resa till några av de platser som man kan skåda i filmerna. Nu kan du alltså i egen takt följa Wallanders spår runtom i Ystad. Du kan antingen hämta Läs mer…

Simrishamn

40km från centrum
Utflykt
Gratis

I hjärtat av Österlen återfinns denna havsnära pärla; Simrishamn. Detta paradis för naturälskare har en mängd härliga aktiviteter att erbjuda. Besök Stenshuvud nationalpark Läs mer…

Cykelturer

0 km från centrum
Utforska
Gratis

Att cykla på Österlen är en riktigt härlig upplevelse. Den finns en mängd natursköna stigar och vägar som du kan röra dig fram på från Ystad. Cykla och upptäck Ystads och Österlens många olika sevärdheter Läs mer…

Restauranger i Ystad

Upp eller Ner

Restaurangen Upp eller Ner som är belägen i centrala Ystad har en stenkolsgrill som främsta köksredskap. Här erbjuds allt ifrån grillade kötträtter till smakrika veganska måltider. Slå er ner i matsalen Uppe, i den mysiga puben Eller sitt på uteserveringen. Menyn anpassas efter säsong och råvarorna är helst lokala och närproducerade.

Upp eller Ner    Stortorget 11, 271 43 Ystad

Villa strandvägen

Restaurangen på hotell Villa Strandvägen är en mysig och intim restaurang med platser för 40 personer. Här serveras rustik och modern mat med säsongsutvalda råvaror. Restaurangen har fått kvalificeringen ”Mycket God Klass” av restaurangguiden White Guide.

Villa Strandvägen    Strandvägen 1, 271 60 Ystad

Grändens Mat

Grändens Mat som serverar både lunch och middag har allt från långkok till poké bowls. Fokuset ligger på närproducerade och lokala råvaror där bland annat alla deras kyckling och kött kommer från Sverige. Slå er ned i den mysiga innegården och avsluta måltiden med deras berömde milkshakes.

Grändens Mat    Besökaregränd 3, 271 42 Ystad

Havsnära fiskrökeri

Havsnära fiskrökeri beläget intill småbåtshamnen i Ystad är ett familjeägd rökeri med havets läckerheter på menyn. Här kan man inte bara sitta på uteserveringen och avnjuta goda smörgåsar och fiskrätter utan man kan även köpa med sig råvarorna hem från rökeriets butik.

Havsnära fiskrökeri    Segelgatan 17, 271 39 Ystad

Boende i Ystad

Ystad Saltsjöbad

Med 120 år i bagaget så är Ystad Saltsjöbad en upplevelse utöver det vanliga. Här avnjuter du härliga middagar, SPA upplevelser och stranddagar som du inte kan få på många andra ställen. Vill du göra dagsutflykter så är det inte långt till Malmö, Köpenhamn eller Österlen.

Continental du Sud

Sveriges äldsta hotell med centralt beläget med närhet till centralstation, marina och shoppinggator. Du får inte missa hotellets egna restaurang, signerat köksmästare Joakim Johansson med team. Passa på att boka ett av hotellets egna paket.

Anno 1793 Sekelgården

Som Ystads mest centrala hotell har du nära till allt, strosa runt på stortorget eller besök Mariakyrkan eller Teatern. Vägg i vägg med hotellet ligger restaurangen samt ett brygger. Hotellet har även ett samarbete med Rosenhills SPA som ligger 5 minuter bort.

Stationen Bed & Breakfast

Med utsikt över hamnen i den gamla järnvägsstationen hittar du detta lilla B&B. Detta passar dig som är ett fan av kriminalserien Wallander då hotellet tidigare har lånats ut för inspelningen och det är även från Wallander som inspirationen till rummen kommer ifrån.

Resa till Ystad

Till Ystad reser du enkelt med flyg, tåg, bil eller buss.  

Flyg till Ystad

Det finns flera flygplatser i närheten av Ystad. Man kan antingen åka till Kastrup Airport (Köpenhamn) och sedan ta tåget eller bussen till Ystad. Eller så åker man till Sturup Airport (Malmö) för att sedan ta tåget eller bussen vidare till Ystad. Vill du åka taxi från flygplatsen tar det ca 30 minuter. Dessutom kan man åka till Kristianstad Österlen Airport och därefter åka buss mot Simrishamn och Ystad. Detta är den närmaste flygplatsen.

Hyrbil Ystad

Hyrbilar från de kända biluthyrningsfirmorna Avis, Europcar och Hertz återfinns i ankomsthallarna.  För taxi från Sturup och inom Ystad rekommenderas Taxi Ystad, 0411-72 000.

Tåg till Ystad

Ta tåget hela vägen till Ystad Station. Priser och biljetter köps via SJ.

Bil till Ystad

Väljer du att ta bilen till Ystad så tar det ca 6 timmar och 45 minuter från Stockholm (611 km).

Utforska fler destinationer