Umeå

Besök härliga Umeå!

Om Umeå

Umeå är norra Sveriges största stad, belägen vid Umeälven cirka 15 kilometer från kusten. Staden grundades 1622. Efter den stora branden som ödelade Umeå 1888 anlades bredare gator och tusentals brandskyddande björkar planterades. De är anledningen till att Umeå kallas Björkarnas stad.

Under mitten av 1960-telet etablerandes universitetet och Umeå har sedan dess varit en av Sveriges snabbast växande städer. Varje år kommer tusentals nya studenter från Sverige och resten av världen till Umeå. De bidrar till en stad som ständigt förnyar sig och växer. De senaste femtio åren har Umeås befolkning fördubblats.

Umeå är residensstad i Västerbotten och Sveriges elfte största kommun befolkningsmässigt, med 117 000 invånare. Universitetssjukhuset i Umeå är det största sjukhuset norr om Uppsala och här behandlas patienter från hela norra Sverige.

Restauranger i Umeå

Hunger och Törst

Med en meny som ständigt förändras efter årstiderna och dess råvaror gör att du aldrig blir besviken på utbudet hos hunger och Törst. Välj bland en välkomponerad meny i form av sju-, fem- eller trerätters meny där du självklart kan få vegetariska eller veganska alternativ. Är du även ute efter ett välmatchat vin till din mat så har sommelieren ett noggrant utvalt dryckespaket som passar väl till rätterna.

Hunger och Törst    Strandgatan 15, 903 29 Umeå

Rex Brasserie

Dom kallar sig nöjeshus efter det att Brasseriet renoverades 2011 och att Rådhuskällaren och Juliette öppnades 2015. Med Norrlands längsta hängbar så är detta perfekta stället att ta med kompisgänget och avnjuta både mat och dryck. Med en öppen atmosfär och härliga ytor finns Rex omnämnda i White Guide för både maten och den härliga baren.

Rex Brasserie    Rådhustorget, 90326 Umeå

Sjöbris

På sjöbris väljer du själv om du vill sitta i den inglasade delen på kajen eller på själva båten belägen vid umeälven. Här bjuds du på god mat, dryck och härlig underhållning med en magisk utsikt över stan och älven. Passa på att ta med din käresta, kollegorna eller familjen på lunch, middagar eller after work.

Sjöbris    Kajen 10, 903 26 Umeå

Harlequin

Varje vecka en ny destination! Med detta unika koncept så blir du ständigt överraskad vad Harlequin att bjuda på. Ni kan välja mellan en Tur och returresa där du väljer ditt egna favoritresmål alternativt att du väljer Jorden runt paketet där du får ta del av alla destinationer. Till maten väljs den mest passande drycken ut av den kunniga personalen.

Harlequin    Rådhusesplanaden 2E, 90328 Umeå

Boende i Umeå

Hotell Gamla Fängelset

Prova detta unika hotell som är beläget i Umeås gamla fängelse. Här kan du spendera dina nätter i en av deras celler, besöka museet och ta del av fängelsets historia. Personligt bemötande ligger i fokus hos personalen och detta är definitivt ett unikt sätt att spendera din vistelse i Umeå.

Granö Beckasin Lodge

Här kan du välja att bo i hotellrum, stugor eller hus, eller varför inte i en av de sex lyxiga fågelnästen där du bor högt uppe bland träden i den norrländska vildmarken. Här finns även camping att tillgå med både ställplatser och stugor.

First Camp Umeå

In vid Nydalasjön och Umelagunen har du massor av fritidsaktiviteter, utflykter och nöjesliv samlade. Hela familjen har en plats på campingområdet i moderna stugor och på campingtomter, i husbil, husvagn eller tält.

Stora Hotellet

På Storgatan i Umeå hittar ni Stora hotellet som har över 100 år på nacken. Bo i en av sviterna eller någon av sjömans kojerna. Passa på att besöka biblioteket för lite egen tid och avnjut härliga middagar i restaurangen och drinkar i baren.

Resa till Umeå

Till Umeå reser du enkelt med flyg, tåg, bil eller buss.  

Flyg till Umeå

Flyg till Umeå är från stora delar av Sverige det snabbaste transportmedlet. Flyg från Stockholm till Umeå Airport tar ca 1 timme. För transport med buss från flygplatsen till Umeå Centrum kör Länstrafiken i anslutning till ankomsterna och turen tar c:a 25 minuter till Umeå Central. Du kan köpa din biljett direkt på bussen eller i någon av automaterna på flygplatsen. En bussbiljett kostar ca 40 kr för vuxen och 20 kr för barn. Det finns ett flertal taxibolag som trafikerar från flygplatsen. Vi rekommenderar Umeå Taxi, 090-12 12 12. Det tar ca 10 min till Umeå Central och kostar ca 200 kr.

Hyrbil Umeå

Hyrbilar från de kända biluthyrningsfirmorna Avis, Europcar, Mabi, Sixt och Hertz återfinns i ankomsthallen. Då Umeå flygplats är väldigt liten hittar man lätt till biluthyrningen. För biluthyrning i Umeå stad finns flertalet hyrbilsfirmor att tillgå, både i och utanför centrala Umeå.

Tåg till Umeå

Ta tåget hela vägen till Umeå Central och välj mellan reguljärt tåg eller nattåg. Priser och biljetter köps via SJ. Resa från Stockholms Central till Umeå Central tar med snabbtåg c:a 6 timmar och 30 minuter.

Bil till Umeå

För bilisten finns det fina vägar genom Sverige vilket är ett trevligt sätt att få uppleva vårt vackra avlånga land. Att resa till Umeå med bil är ett bekvämt transportsätt då man har möjlighet att stanna till på flertal sevärda platser längs rutten, passa på att njuta av utsikten vid Högakustenbron. Planera körningen i förväg då avstånden kan vara långa mellan bensinmackar, rastplatser, mm. Att köra från Stockholm till Umeå tar ca 7 timmar.

Utforska fler destinationer