Sveriges 5 bästa cykelleder 2020

Att få uppleva Sveriges vackra landskap på cykel är en helt fantastisk känsla och runtom i landet finns det flertalet cykelleder som lockar många äventyrare. Idag är det allt fler som bokar cykelsemester, mycket på grund av den naturnära upplevelsen samt kombinationen av äventyr som bidrar till en aktiv semester. Här kan du läsa mer om våra Topp 5 cykelleder i Sverige. Vilken checkar du av i år?

#1: Sydostleden

Den vackra sydostleden är en 270 km lång cykelled med sju delsträckor som leder er genom Smålands vackra landskap och Österlens kullar. Sträckan erbjuder ett blandat landskap med såväl skogsrika som kustnära områden. Leden är till stora delar bilfri och längs med sträckan återfinns flera vandrarhem, hotell, caféer och restauranger. År 2020 blev Sydostleden även nominerad till Årets cykelled i Europa.

Webb: https://sydostleden.se

#2: Kattegattleden (Årets cykelled 2018)

Kattegattleden invigdes den 6 juni 2015 och är en 370 km lång led från Helsingborg till Göteborg. Kattegattleden blev utsett till Årets Cykelled i Europa 2018 och är en led som till stora delar har ett havsnära läge. Här cyklar man genom flera mysiga västkuststäder som Varberg, Halmstad och Båstad. På denna – till stora delar – bilfria väg cyklar man förbi flera magiska utsiktsplatser, vita sandstränder samt mysiga caféer och restauranger.

Webb: https://kattegattleden.se/

#3: Gotlandsleden

Gotlandsleden är en ca 500 km lång led som sträcker sig runt hela Gotland. Här får man inte bara uppleva den fantastiska natur som Gotland har att erbjuda med dess raukar och vita sandstränder utan även mysiga gårdsbutiker, restauranger och lantliga caféer.

Webb: https://gotlandscykeluthyrning.com/Content/documents/map-gotland.pdf

#4: Cykla längs Göta Kanal

Att cykla längst Göta Kanal är ett underbart härligt sätt att få uppleva det mysiga kanallivet. Totalt är det en bilfri väg på 87 km med en hel del fina hotell, pensionat, butiker och caféer. Under turen kommer du garanterat få lära dig om kanalens historia och närområde. Tänk att denna kanal grävdes för hand!

Webb: https://www.gotakanal.se/sv/cykelsemester/

#5: Mälardalsleden

Mälardalsleden, som går runt Mälaren, är en av Sveriges äldsta cykelleder och totalt ca 440km lång. Leden tar er genom flera stora städer som Stockholm, Södertälje, Eskilstuna, Västerås och Enköping och är ett utmärkt sätt att få utforska Mälaren på. 

Webb: https://swedenbybike.com/cykelleder/malardalsleden/