Badstränder: Stockholms topp 10 aktivitetsrika badplatser

Sommaren är runt hörnet och graderna stiger sakta med säkert runtom i landet.

När solen gassar, vindarna avtar och de första svettdropparna formas finns det ingenting som slår ett svalkande dopp. Det finns 15 st sjöar i Stockholm och då vår huvudstad i princip är omringad av vatten finns det gott om badplatser att välja mellan.

De flesta känner till de populära badplatserna såsom Tantobadet i Hornstull med dess sandstrand och hoppbrygga, de idylliska Fredhällsklipporna på Kungsholmen, det barnvänliga Smedsundsbadet i Rålambhovsparken och den mysiga och centrala badplatsen vid Långholmens strandbad. Därför har vi valt att lista Topp 10 badstränder i Stockholm som erbjuder något extra än bara strand och bad!

#1: Kärsögårdens Badplats, Bromma

I Bromma, ca 30 minuter från Stockholm city finner man Kärsögården. Denna mycket populära badplats erbjuder inte bara en trevlig strand och vatten att bada i utan även sex beachvolley-banor, en frisbeegolfbana, två basketplaner och kanotuthyrning. Här finns minst sagt någonting att göra för alla.

Hit tar man sig enklast med bil genom att följa väg 261 eller med buss 176, 177 eller 300-bussar från Brommaplan, hållplats: Brostugan.

Karta Kärsögårdens badplats

#2: Flatenbadet, Skarpnäck

Flatenbadet är ett av Stockholms största friluftsbad med en lång historia och som ligger i Skarpnäck. Här finner ni allt från ombytesrum, kiosk, bryggor, hopptorn och sandstrand. Här kan man med fördel spendera en heldag då aktiviteterna – förutom strand och bad – är många. Flaten erbjuder nämligen utegym, beachvolleybana, minigolf, tennisbanor och boulebanor för att inte glömma de olika evenemangen som även arrangeras här.

Hit tar man sig enklast med bil genom att följa väg 229 eller med buss 816 mot Tyresö Centrum från Gullmarsplan, alternativt buss 401 mot Älta från Slussen, hållplats: Flatenbadet.

Karta Flatenbadet

#3: Fågelöuddebadet, Lidingö

Fågelöuddebadet – den något svåruttalade badplatsen, består utav en lång och fin sandstrand och är Lidingös mest populära friluftsbad. På Fågelöuddebadet finner man grillplats, hopptorn och minigolfbana. Under sommarsäsongen finns det även ett café, glasskiosk och en direkt bussförbindelse till badplatsen.

Hit tar man sig enklast med bil genom att köra mot Elfvik för att sedan svänga till vänster mot Fågelöudde eller åka kommunalt med buss 204 mot Elfvik från Ropsten, hållplats: Fågelöudde.

Karta Fågelöuddebadet

#4: Hellasgården, Nacka

Hellasgården som ligger precis intill Källtorpssjön i Nacka är friluftsområdet som har allt! Bortsett från den härliga sandstranden, flertalet bryggor och bad från klippor så finns det massvis av aktiviteter för att underhålla den rastlösa. Håll i er nu för här kan man nämligen: spela minigolf, spela beachvolleyboll, spela boule, spela brännboll och kubb (set finns att hyra i receptionen), spela fotbollsgolf, fiska, paddla kajak, cykla mountainbike, paddla SUP, spela tennis, vandra, träna på utegym, mm. Listan fortsätter nämligen med aktiviteter som Yoga och Orientering. Hellasgården är definitivt en plats att besöka under sommaren 2020!

Hit tar man sig enklast med bil genom att följa väg 260 eller med buss 401 mot Älta från Slussen, hållplats: Hellasgården.

Karta Hellasgården

#5: Eriksö badplats, Vaxholm

Att spendera en heldag i Eriksöbadet i Vaxholm är onekligen ett bra sätt att spendera en varm sommardag på. Här kan man dels ta del av den barnvänliga sandstranden, bryggan eller bada från klipporna. I närheten finner man även faciliteter som WC, restaurang, kiosk och grillplats. När det kommer till övriga aktiviteter erbjuder Eriksöbadet något för alla. Här finns nämligen cykel-, kanot- och roddbåtsuthyrning, minigolf, beachvolleybana, boulebana, motionsspår och möjlighet till att spela frisbee och bordtennis.

Hit tar man sig enklast med bil genom att följa väg 274 eller med buss 670 mot Vaxholm från Danderyds sjukhus, hållplats: Eriksövägen.

Karta Eriksö badplats

#6 Saltsjöbadens friluftsbad, Saltsjöbaden

Det anrika utomhusbadet Saltisbadet som byggdes i början av 1900-talet är beläget i just Saltsjöbaden. Här finns separata kallbadhus för damer och herrar där båda har tillgång till bastu, soldäck och hopptorn. Det finns även ett Mellanbad med terrass, sandstrand och hopptorn som lämpar sig för barnfamiljer och övriga grupper. Givetvis finner man även här en restaurang (i mellanbadet) där man kan avnjuta en god lunch och insupa den härliga utsikten. Saltisbadet är idag mycket känt för att stå värd för diverse simhoppstävlingar som lockar många åskådare som exempelvis den vågade tävlingen Dödshoppet.

Hit tar man sig enklast med bil genom att följa väg 222 och svänga av mot Saltsjöbaden för att sedan köra mot Grand Hotell eller åka kommunalt med Saltsjöbanan från Henriksdal, hållplats: Saltsjöbadens station.

Karta Saltsjöbadens friluftsbad

#7: Årsta Havsbad, Haninge

Årsta Havsbad är egentligen ett stort område som består av sommarstugor, småbåtshamnar, restauranger, butiker och som erbjuder en mängd olika aktiviteter och evenemang. Här finner man flera olika badplatser vilket gör att man kan välja att bada från sandstränder, klippor, bryggor eller ängar. Bortsett från strandhänget kan man även spela tennis, spela golf (det finns tre 18-hålsbanor inom 5 min) och strosa runt området.

Hit tar man sig enklast med bil genom att följa väg 73 och svänga av vid Årsta havsbad eller kommunalt med buss 846 mot Årsta från Västerhaninge station, hållplats: Årsta havsbad.

Karta Årsta havsbad

#8: Djurö Havsbad, Värmdö

Djurö Havsbad är beläget på Djurö på Värmdö och som ligger i anslutning till en campingplats. Här badar man från sandstrand eller gräsplätt och i närheten finns det en restaurang och strandcafé samt en livsmedelsbutik och konditori. Är man sugen på andra aktiviteter så kan man spela beachvolleyboll, minigolf och boule.

Hit tar man sig enklast med bil genom att följa väg 222 och sedan Sollenkrokavägen mot Djurö där man svänger av vid skylten Vita grindarna eller kommunalt med buss 434 mot Överby från Slussen, hållplats: Djurö Kyrka.

Karta Djurö havsbad

#9: Grisslinge Havsbad, Värmdö

Grisslinge havsbad är en populär badplats med sandstrand och stora gräsytor. Förutom omklädningsrum, utedusch och grillplats finner man även en kiosk, ett konditori och ett värdshus. Här är det många som lockas av att spela beachvolleyboll och boule och på somrarna erbjuds simskola för barn. Stranden är oftast full och ett tips är att komma hit tidigt.

Hit tar man sig enklast med bil genom att följa väg 222 eller med buss 434, 474 eller 433 från Slussen, hållplats: Grisslinge.

Karta Grisslinge Havsbad

#10: Gålö Havsbad, Haninge

Gålö Havsbad har Stockholms skärgårds längsta sandstrand och ligger i Haninge. Gålö är ett naturreservat som har ett campingområde med både stugor, vandrarhem och campingplatser. Något som verkligen gör Gålö unikt är att det finns en särskilt del av stranden som är reserverad  för kite- och vindsurfing. Utöver de sistnämnda adrenalinfyllda aktiviteterna kan man även spela minigolf, paddla kajak, vandra längs flera stigar, fiska, hyra roddbåt och hyra cyklar. Gålö är verkligen en plats som främjar äventyr och aktiviteter för hela familjen.

Hit tar man sig enklast med bil genom att följa väg 73 och ta avfarten mot Dalarö och sedan Gålö Havsbad eller kommunalt med buss 845 mot Skälåker från Västerhaninge, hållplats: Gålö havsbad.

Karta Gålö havsbad