Sveriges bästa campingplatser 2020

Svenskar älskar verkligen att campa och de senaste åren har campingen blivit allt mer populär. 2019 blev ett rekordår inom campingbranschen med 16,7 miljoner bokade gästnätter. Den nya uppåtgående trenden beror mycket på att människor längtar ut till naturen, önskar sig en bekväm och prisvärd upplevelse, söker efter en aktiv semester och sist men inte minst så har campingefterfrågan ökat då man vill vara delaktig och stödja hållbar turism.

Camping handlar i vår mening om att få lämna vardagen och få uppleva naturen i all sin enkelhet. Oavsett om man väljer att bo i husbil, stuga, vandrarhem eller tält så får man uppleva en både avkopplande och aktiv semester som dessutom är prisvärd och som bidrar till hållbar turism.


Ta mig direkt till campingen

#1: Gustavsvik, Örebro

Gustavsvik camping i Örebro är en 5-stjärnig camping som erbjuder ett riktigt familjeäventyr!

Här finner ni Sveriges största äventyrsbad; ”Lost City”, en multisportsarena, hoppborgar, minigolf, spelhall och mycket mer.

På Gustavsviks camping finns det 675 campingtomter med tre exklusiva servicebyggnader och 40 stugor i olika storlekar. Samtliga stugorna håller hög standard och de flesta tomterna är utrustade med el och kabel-TV. På campingen finns även sommarrestaurangen Campero som har öppet från lunch. På kvällarna står restaurangen värd för diverse undehållning såsom livemusik, shower, musikquiz, dans, mm.

Här finns även en mängd olika aktiviteter som kan sysselsätta alla i familjen. Intill campingen finner man dels det berömda äventyrsbadet Lost City. Förutom att erbjuda sex stora vattenrutschkanor och en stor pool med vågmaskin så finns det här mängder av spännande skattjakter och knepiga uppdrag som man får delta i via den häftiga Äventyrsklubben.

På tal om Äventyrsklubben så är det inte enbart en vattenbaserad klubb. Äventyrsklubben finns även på campingen och har flera olika äventyrliga uppdrag som behöver lösas via expeditioner där barnen får leta efter skatter och hemliga symboler samt ta sig an en hinderbana. Vill man hellre ta det lite lugnt så kan man stanna inne och pyssla på Äventyrsklubbens högkvarter.

Förutom dessa äventyrsfyllda aktiviteter erbjuder även Gustavsviks camping äventyrgolf (minigolf) med 18 hål där man spelar genom Örebro, ett utebad med två pooler, vattenrutschbana, volleybollplan och lounge, en spelhall, hoppborgar, elbilar, en jättelekpark och en minilantgård.

För den mer sportintresserade kan man även träna på utegym och innomhusgym, spela tennis, badminton, squash, pingis och padel i Backahallen som ligger enbart på en 3 min promenad från campingen. I närheten av campingen finner man Örebro Ciity Golf som erbjuder två 18-håls golfbanor samt en av Sveriges största skateboardparker som är belägen i Drottningparken.

För den som hellre vill koppla av och njuta av lite egentid finns det en högklassig relaxavdelning på campingen. Här kan du koppla av i härlig loungemiljö med en drink i handen och tillgång till bastu och bubbelbad innan det är dags för en massage eller annan behandling.

Webb: http://gustavsvik.se

Hitta hit: https://goo.gl/maps/5Uh9rseuSsmudgoL9

#2: Orsa Camping, Orsa

Orsa Camping erbjuder bland annat en kilometerlång, barnvänlig sandstrand som även kallas för Dalarnas Riviera. Orsa Camping är en 5-stjärnig camping belägen intill Orsasjön och med närhet till skog och natur. Här erbjuds en mängd aktiviteter, utflyktsmål och naturnära upplevelser.

På Orsa Camping finns det boendeformer som passar alla med 632 campingtomter, flertalet stugor i olika storlekar och ett vandrarhem med fem rum med plats för fyra bäddar. På vandrarhemmet finns det ett gemensamt kök, badrum och tv-rum. Stugornas faciliteter varierar men om man känner för lite extra lyx och flärd finns det nu fem nybyggda och moderna strandhus på 34kvm belägna precis vis stranden.

På campingen finns det två restauranger; en amerikansk sportsbar och ett brasserie. McGregors Sportbar ligger i samma byggnad som receptionen, bowlinghallen och spelhörnan. Kliv in i denna sportinspirerade amerikanska baren med amerikanska rätter och matcher som spelas på storbildsskärmar för en mer avslappnande middag.

Brasserie Udden är en trevlig rustik restaurang med härlig atmosfär. Här erbjuds både lunch- och middagsservering med fantastisk utsikt. På somrarna gästas restaurangen av diverse lokala artister och nöjesinslag.

På Orsa finns det en mängd aktiviteter som passar hela familjen. Givetvis finns de klassiska aktiviteterna som minigolf och lekplatser men utöver det erbjuder Orsa möjligheten till att bowla, fiska, hoppa på stora hoppkuddar, gå på tipspromenad, hyra trampbåtar och cykelbilar samt tillgång till en mängd olika spel i spelhörnan. För de mindre barnen finns den mycket populära maskoten; Blåbäret Bärra på campingen nästan varje dag och under sommaren arrangeras en hel del ledarledda aktiviteter.

För den som är mer sportintresserad finns det även här ett flertal möjligheter. Här kan man dels spela tennis på banorna intill receptionen och på Orsas multiarena kan man spela innebandy, fotboll och basket. Om man hellre vill bege sig ut i naturen kan man hyra både cyklar och SUP-brädor. Det finns även flera vandringsleder att utforska som utgår från campingen.

Destinationen Orsa har mycket att erbjuda och campingen är optimalt belägen som utgångspunkt för olika dagsturer. Ta med familjen och utforska den sköna naturen genom en tur till Helvetesfallet och Storstupet vattenfall eller besök Orsa Rovdjurspark  eller Dalahästtillverkaren i Mora.

Webb: http://campingparlor.se/orsa-camping

Hitta hit: https://goo.gl/maps/CwvLN1S2hbzvktWa6

#3: Leksand Strand Resort, Leksand

Leksand Strand Resort är en fyrstjärnig camping med en uppsjö av aktiviteter som passar hela familjen. Beläget intill Leksand Sommarland och Siljasjön kan man på gångavstånd promenera in till Leksand för ytterligare upplevelser.

Leksand Strand Resort erbjuder en mängd olika boendeformer. Här finns det inte bara 222 stugor i olika storlekar och 500 campingplatser med 9 tillhörande servicehus utan även en nyöppnad Glampingby! Glamping står för ”Glamorous Camping” och innebär att man campar med stil, lyx och flärd i stora tält. Denna Glampingby består utav 16 sjönära tält inredda med dels dubbelsängar, kylskåp, möbler, eluttag och med en härlig utsikt över Siljasjön.

På campingen finns det en sommarrestaurang belägen på stranden som serverar frukost, lunch och middag. Här vankas även kvällsunderhållning under sommarperioden såsom minidisco och shower som passar alla i familjen. Är man sugen på något sött under dagen som glass, chips, godis och läsk kan man gå till golfkiosken som ligger intill restaurangen.

Aktivitetsmöjligheter är många på Leksand Strand Resort. Hit kommer man inte enbart för att njuta av pool, bad och strand under de populära sommarmånaderna. På campingen finner man även en äventyrsgolfbana, en stor hoppkudde, en fotbollsplan, ett lekrum, en vattenrutschbana, en spelhörna och ett miniland med minicyklar. För den mer aktive finns det även gott om motionsspår, ett utegym, en beachvolleybollplan, cykeluthyrning och möjlighet till fiske. På kvällarna kan hela familjen samlas för minidisco och familjeshower eller varför inte samlas vid grillplatsen för att grilla marshmallows.

Något som man absolut inte får missa under vistelsen på campingen är ett besök till Leksand Sommarland. Detta äventyrsland är en upplevelsepark med karuseller och vattenland med över 50 aktiviteter och attraktioner. Vattenlandet består utav flera vattenrutschbanor och uppvärmda poolområden samt en uppblåst hinderbana i sjön Siljan. Utöver dessa blöta vattenaktiviteter kan man även aktivera sig på vattnet utan att bli blöt som att paddla kanot, ta en tur med en trampbåt, låta de mindre barnen ta en tur med små elbåtar i dammen eller ha ett vattenkrig med hjälp av båtar.

Är man ute efter än mer adrenalinfyllda aktiviteter erbjuder Leksand Sommarland inte bara en bungytrampolin, en låg- och en höghöjdsbana, en äventyrsstig och en hoppark (där man hoppar från höga höjder och landar i stora uppblåsbara dynor) utan även en klättervägg, en zipline, en BMX-bana och en laser tag bana!

Men inte nog med det, för den mer bilintresserade kan man här även köra radiobilar eller åka gokart.

Och som om alla dessa aktiviteter inte var nog så kan man ju inte ha ett äventyrsland utan karuseller. Här finner man därmed minst 8 karuseller såsom en berg- och dalbana och en frittfall-liknande karusell vid namn Drop n’ Twist för att inte glömma de olika spelbåsen och luftskjutbanorna.

Webb: http://leksandresort.se/leksand-strand

Hitta hit: https://goo.gl/maps/gFZkJiRsgRkZi8HC6

#4: Årjäng Camping & Stugor Sommarvik, Värmland

Campingen Sommarvik i Värmland är en 5-stjärnig camping belägen mitt i den värmländska naturen med närhet till skog och sjöar. Campingen vetter ut mot sjön Västra Silen och erbjuder en mängd aktiviteter för en härlig semester för hela familjen.

Här kan man gott välja boende utefter egen standard då det finns en mängd olika boendealternativ att välja mellan. Sommarvik erbjuder totalt 64 stugor varav ett urval av åtta olika typer med olika standard, ca 100 campingtomter för tält, husvagn och husbil med 6 servicehus, samt mysiga glampingtält.

För mat & dryck erbjuder Sommarvik en restaurang med utsikt över poolområdet och sjön Västra Silen samt en poolbar som serverar både frukost och lunch utöver de svalkande dryckerna, glassarna och snacksen.

När det gäller aktiviteter så är givetvis badstranden och poolområdet de givna förstahandsvalen under de varma sommardagarna. Poolområdet består utav tre uppvärmda pooler med närhet till restaurang och poolbar i mitten av campingen. De mer traditionella aktiviteterna återfinns även här och med det menar vi äventyrsgolfen, lekplatserna och bastun. För den mer aktive erbjuds flera vandrings- och cykelleder i varierande längder där man på riktigt får uppleva Värmlands natur. På campingen kan man även hyra kanoter, kajaker, roddbåtar och cyklar samt köpa fiskekort.

Om man tvärtemot är sugen på en mer avkopplande stund kan man hyra relaxavdelningen för turkisk ångbastu, jacuzzi och egentid på solterrassen.

Under sommarsäsongen har campingens Kids Club öppet där barnen får tillgång till olika aktiviteter och möjligheten till att få hänga med campingens älg Jojo.

Webb: http://www.sommarvik.se/

Hitta hit: https://goo.gl/maps/gyJTmP3DXKDfZxkw7

#5: Västervik Resort, Småland

Har man inte besökt Västervik förr så är det hög tid nu, Västervik har nämligen blivit utnämnd till Årets Sommarstad 2020 i en undersökning gjord av reseguiden. Västervik Resort är beläget på gångavstånd från Västervik och ligger mitt i Smålands fina skärgård. Denna 5-stjärniga camping erbjuder allt från underhållande aktiviteter till avkopplande miljöer.

För boende på campingen kommer man tveklöst kunna hitta något som passar. Här finns 900 tomter för camping med tält, husvagn eller husbil, 166 stugor i 17 olika kategorier där flera har havstomt, en gästhamn med 60 platser ifall man kommer med båt och flertalet servicehus runtom i området.

På Västervik Resort finner man tre olika restauranger som erbjuder något för alla. Restaurang Tapas & Cava för er till medelhavet med tapas och à la carte där maten är tillagad av spanska kockar. Här kombineras svenska och medelhavsinspirerade rätter som tillsammans förhöjer semesterkänslan. Den andra restaurangen, Topolino är en italiensk restaurang som erbjuder klassiska italienska rätter som pizza och pasta men även hamburgare och kebab. Önskar man en mer Skärgårdslik restaurang ska man äta på Skärgårdsvilan som erbjuder klassiska rätter med lokala råvaror. Njut av utsikten och den härliga atmosfären och skåla in semestern.

När det kommer till aktiviteter och underhållning så är Västervik Resort en av de mest aktivitetsrika campingarna i Sverige. Under sommarsäsongen finner man fullspäckade aktivitetsschema som håller en sysselsatt från morgon till kväll.

På campingen erbjuds en mängd aktiviteter för den mer träningssugna. Här kan du paddla kajak och SUP, gå på vattengympa, spela padel på en av de två padelbanor som finns tillgängliga, gå på ett tabata/crossfit träningspass eller spela golf på Lysingsbadets golfklubb.

Att sysselsätta barnen på Västervik är inte heller svårt. Förutom bad från klippor, stränder och poolområdet finns det här även ett upplevelsebad där man finner allt från rutschkanor till vågströmmar och hemliga grottor. Vill man hellre hålla sig på den torra sidan kan man utforska luftkuddelandet som består av hinderbanor och hoppborgar, eller spela minigolf på europas största äventyrsbana, eller varför inte leka i Västerviks största lekplats eller ta en tur i Lysses tåg som åker genom hela området. I övrigt ska man veta att maskoten Lysse bjuder in till en massa skoj under sommaren, och i Lysseklubben finns en hel del att hitta på såsom bakning, minidisco, sportaktiviteter samt möjligheten till att pyssla, kolla på film, spela spel och mycket mer i Lysses hus. Men då Västervik även förknippas med äventyr finns det givetvis en hel del andra upplevelser.  Här kan nämligen barnen följa med på piraternas skattjakt där de får lösa uppdrag för att hitta skatten, eller gå på skogstrollens äventyr och jaga oknytt i skogen samt delta på en äventyrskväll där lägerelden står i centrum och femkampen väntar.

På Västervik Resort erbjuds även en hel del shower och aktiviteter som passar hela familjen. Ta med familjen på en utflykt och åk på en örn- och sälsafari där ni även får ta del av Västerviks vackra skärgård. På kvällarna kan man underhållas av de olika showerna som erbjuds, såsom cirkusföreställningar, minidisco med showartister, quizbingo, ministars och mycket mer.

Webb: https://www.vastervikresort.se/

Hitta hit: https://goo.gl/maps/knS1LCjDkpMCiS1F9