Surfa i Halmstad

Information

60-70 km från centrum
Sport
Gratis

Hitta hit

Surfa vid Halmstads kust

Visste du att man kan surfa i Sverige? Varje sig det gäller vindsurfing, kitesurfing, SUP eller den mer traditionella ”fånga vågen” surfingen så är Halland ett av Sveriges bästa ställen. Längst med Hallandskusten finner man flertalet surfbutiker och surfskolor och vill man fånga den bästa vågen är chanserna störst i Träslövsläge, Apelviken, Kåseberga och Kåsa.

Har du aldrig surfat tidigare så finns det två bra surfskolor i Halmstad där alla instruktörer verkligen brinner för sporten. Kitekalle vars butik ligger på Stationsgatan 64 i Halmstad erbjuder både privatlektioner och gruppkurser. Både Kitekalles och Namaseas surfingkurser bygger på upplägget där man först får en teoretisk inblick och lärdom för att sedan praktiskt gå vidare och lära sig grunderna och bastekniker.

Alla typer av surfing kräver i regel att man har en bra core-styrka och bra balans. Det ultimata målet med ”traditionell” surfing är att rida på vågorna med brädan.

Surfing i Sverige

Surfing är vanligtvis förknippat med varma havsstränder som de som finns i exempelvis Hawaii, Kalifornien och Australien. Men surfare begränsar sig inte till varmt väder eller havsvågor längre och idag återfinns sporten på alla kontinenter och även i Sverige och detta då konceptet är så enkelt. Allt som behövs är en brytande våg, en bräda och en surfare.

Surfing är en utav de sporter som inte bara är en aktivitet utan även en kultur och livsstil och idag får fler och fler svenskar upp ögonen för denna härliga sport. Längst med Hallandskusten återfinns Sveriges bästa surf spots som oftast består av livfyllda stränder, med flertalet restauranger, butiker och surfskolor. Kanske ska du redan prova på surfing denna sommar?

Vindsurfing i Sverige

Vindsurfing är en blandning mellan segling och surfing men känslan när man surfar brukar ibland jämföras med att åka snowboard eller skidor i pudersnö. Detta då man genom vindsurfing ibland börjar plana när man får upp mycket fart och brädan då lyfter lite från vattnet och studsar fram.

Men innan man når denna nivå krävs det en hel del träning där man kan räkna med att trilla i vattnet ett flertalet gånger. Det bästa sättet att lära sig är givetvis genom att gå på surfkurs och det finns fler skolor runtom i Sverige. Några utav de mest omtalade skolorna i Sverige återfinns i Varberg som Surfers Center i Apelviken och Surfskolan.

Kitesurfing i Sverige

Kitesurfing är en adrenalinfylld extremsport som har spridit sig över hela Sverige. Här är man inte beroende utav vågor utan här behöver man enbart vind och vatten. Kitesurfing är en blandning av wakeboarding, snowboarding, surfing, paragliding, skateboarding och segling där du använder dig av en bräda och ett segel för att drivas över vatten med hjälp av vindar.

Det är en riktigt rolig sport och när man väl har lärt sig grunderna finns det ytterligare nivåer som man kan utforska som att åka snabbare, tricksa och hoppa.

I Sverige finns det flertalet Kitesurfingskolor och via Kiteboard Center kan du läsa mer om kitekurser och guider nära dig.