Rosersbergs slott

Information

17,5 km från Sigtuna centrum
Slott, Hotell
0-150 kr/person

Rosersbergs slott

Hitta hit

Rosersbergs slottshotell – vars ursprungsnamn  som greven Gabriel Bengtsson Oxenstierna döpte till Tre Rosor – är ett utav de tio kungliga slotten i Sverige. Slottet ingår i den kungliga dispositionsrätten vilket innebär att Sveriges kung har rätt till att fritt disponera slotten. Idag är Rosersbergs Slott ett hotell och konferensanläggning som gör det möjligt för privatpersoner att få uppleva denna historiska byggnad lite närmare. Slottet består utav flera byggnader och i slottets huvudbyggnad kan man få en guidad visning med berättelser om slottets historia.

Förutom ett besök i det fina slottet så är dess omgivning värt att utforska. Runtom slottet finns mycket natur, här finner du slottsparken ”Barockparken”, Runlunden, Engelska parken, den lilla ön Gibraltar, ruinen Kettils Grotta och sist men inte minst många härliga naturstigar. Här utgår bland annat etapp 4  av Ingegerdsleden – en 11 mil lång vandringsled som sträcker sig från Storkyrkan i Stockholm till Domkyrkan i Uppsala och som är indelad i 7 etapper.

Efter en dags utforskning och vandring passar ingenting bättre än en AV (After Vandring) på Rosersbergs Slottshotell. På sommaren är sommarkaféet på slottsterrassen öppen och här kan du passa på att smaka Roserbergs Slotts egna öl – de har nämligen ett bryggeri i källarvalvet. För bästa upplevelse rekommenderas en ölprovning på egen hand som du kan testa genom att beställa en Beerflight – en bricka med fyra olika ölsorter.

Vill man bo och övernatta i denna unika miljö ska man inte vara orolig för att ha tråkigt. Här finns allt ifrån sällskapsspel, biljardrum, gym, bastu, utomhusspel som kubb och brännboll, närliggande badplatser och endast 6 min bort finns Arlandastads golfklubb. Och för alla våra djurvänner så är även hundar välkomna.

Skånelaholms slott

Information

16,5 km från Sigtuna centrum
Slott
60 kr/person

Hitta hit

Skånelaholm slott är ett romantiskt 1600-tals slott beläget intill Fysingesjön. Den siste ägaren av slottet, Familjen Rettig, köpte slottet 1929 och idag kan man skåda familjens samling av bland annat konst, möbler, böcker och mycket mer under visningarna som hålls på sommaren. Stockholms kanske minst kända slott består utav en huvudbyggnad och fyra fristående flyglar. Runtom i området kan man finna runstenar och bland annat står Sälnastenen bara 400m ifrån slottsområdet.

Skoklosters slott

Information

36 km från Sigtuna centrum
Slott
100 kr/person

Skoklosters slott

Hitta hit

Det mäktiga Skoklosters slott är inte bara det största privatpalats som någonsin har byggts i Sverige utan räknas även som ett av Europas främsta barockslott. Slottet byggdes åt Carl Gustaf Wrangel under 1600-talet med en byggtid på över 30 år. Än idag är slottet arkitektoniskt unikt i Sverige.

År 1967 förvärvades slottet av staten och idag är Skokloster ett museum som förvarar bland annat en stor porträttsamling och en av Europas mest kända vapensamling. Under sommartid kan man gå på guidade visningar för besök av paradvåningen, den ofullbordade salen och rustkammaren.

Steninge slottsby

Information

10,6 km från Sigtuna centrum
Slott
Gratis

Steninge slott

Hitta hit

Att besöka Steninge slottsby är ett absolut måste. Slottsbyn består utav Steninge Slott, Stenladan och Barockparken. Steninge Slott som uppfördes på 1600-talet är dessvärre stängt för allmänheten men däremot så är både Stenladan och Barockparken öppna för besök, och de är båda värda det besöket! Ta en tur i Barockparken och utforska sedan den närliggande naturen. Här kan man exempelvis ansluta till Upplandsleden som bjuder på väldigt fina vandringsleder.

I stenladan finner ni butiker, café och restaurangen Steninge Bruk. Missa inte Steninge Bruks populära brunch på helgerna där restaurangens hjärta – den vedeldade grillen är i fullt gång. Steninge Slottsby växer nu mer än någonsin då nya bostäder och ett nytt torg kring Stenladan byggs i nuläget.

Wenngarns slott

Information

14,6 km från centrum
Slott
90 kr/person

Wenngarns slott

Hitta hit

Några kilometer norr om Sigtuna hittar ni Wenngarns slott. Beläget i ett bysamhälle som är uppbyggt på människors behov. Sveriges äldsta bevarade brev från 1164 handlar om Wenngarn och slottet har gått igenom många förändringar under årens gång. Efter att landets största godsägare, Magnus Gabriel De la Gardie dog i slottet så har slottet antingen varit bostad åt landshövdingar eller utarrenderat. Från att vara bostad till att vara en av Sveriges första alkoholistanstalter på 1960-talet.

Förutom slottet så har området Wenngarn har gått från att vara en fristad för missbrukare av olika slag till att idag vara ett samhälle med hotell, restaurang, bageri, musteri och olika ekologiska odlingar.

Här kan man enkelt spendera en aktiv heldag där man dels har Wenngarns Sportcenter men även vandringsstråk, utegym och en hinderbana.