I BLICKFÅNGET

Några utvalda pärlor från Sigtuna


Slottsguide

Sevärdheter

The Cable Park

Om Sigtuna

Sigtuna är en pittoresk stad vid Mälaren som grundades år 980. Här återfinns en mängd historiska sevärdheter där de populära omfattar kyrkoruiner, runstenar och Sveriges minsta rådhus för att inte glömma att Sigtuna huserar fem slott, varav ett, slottet Skånelaholm som är Stockholms kanske minst kända.

Sigtuna som anses vara Sveriges första stad har en mängd olika restauranger, caféer och butiker som är vackert belägna längs Mälaren och Sveriges första gata; Stora gatan.

Aktiviteter i Sigtuna

Vandring

Hela Sigtuna
Vandring
Gratis

I Sigtuna finns det många stigar, vandringsleder och stråk. Här finns något för alla med olika svårighetsgrader och Läs mer…

Golf

10 – 14 km från centrum
Sport
200-800 kr

Golf i Sigtuna är ett måste för alla golfentusiaster. Här finns nämligen 3st golfbanor som är väl värda att utforska Läs mer…

Sigtuna Brygghus

9 km från centrum
Hantverk, Upplevelse
300 kr

Sigtuna Brygghus är ett välkänt svenskt bryggeri som startades 2005 som ett hobbybyggeri. Idag producerar Sigtuna Läs mer…

Slottsguide

17,5 km från centrum
Slott, Hotell
0-150 kr

Sigtuna huserar fem slott, varav ett, slottet Skånelaholm som är Stockholms kanske minst kända Läs mer…

Restauranger i Sigtuna

Cicciotto

Restaurang Cicciotto – den instagramvänliga och trevliga italienska restaurangen finner ni i centrala Sigtuna på Sveriges första gata. Här välkomnas man inte bara av ett stort leende utan även av ljuvliga italienska dofter. På Cicciotto serveras en mängd olika italienska rätter men ett absolut måste är att smaka deras napolitanska pizza. Om man inte sitter kvar i restaurangen kan man med fördel ta med maten och sätta sig vid vattnet bara några hundra meter bort.

Cicciotto   Stora Gatan 34, 193 35 Sigtuna

Våfflan Hamnkrog och Bar

Våfflan Hamnkrog och Bar ligger intill restaurangen Båthuset på ångbåtsbryggan i Sigtuna Hamn. Denna trevliga hamnkrog serverar traditionella rätter och bjuder på tillhörande utsikter över Mälaren. Avsluta måltiden genom att avnjuta deras goda glass.

Våfflan Hamnkrog & Bar   Hamngatan 2, 193 30 Sigtuna

RC Chocolat

På stora gatan finner ni detta franskinspirerade café, bageri och konditori. RC Chocolat har blivit utnämnda till ”Årets bästa café” av krogguiden White Guide. Detta fik får ni absolut inte missa och när ni väl är här måste ni prova deras chokladpraliner och egengjorda glass.

RC Chocolat    Stora Gatan 49, 193 30 Sigtuna

Wenngarns Bageri & Café

Wenngarns Bageri & Café är ett mysigt café i det trevliga Wenngarn. Med ett stort urval av både bakverk och smörgåsar tillagade enligt gamla baktraditioner kommer ni inte bli besvikna.

Wenngarns Bageri & Café    Venngarn 111, 193 91 Sigtuna

Tant Bruns Kaffestuga

I Sigtunas äldsta trähus finner ni Tant Brun’s Kaffestuga. Slå er ned i den mysiga innergården och njut av deras nybakade bakverk och hemmagjorda smörgåsar.

Tant Bruns Kaffestuga    Laurentii gränd 3, 193 30 Sigtuna

Båthuset Krog & Bar

Båthuset Krog & Bar ligger perfekt beläget i Sigtuna Hamn med fina vyer över Sigtunafjärden. Här serveras säsongsurvalda rätter ur det Nordiska köket med stort hållbarhetstänk. Båthuset Krog & Bar är en av de bästa restaurangerna i Sigtuna och restaurangen omnämns även av White Guide med bedömningen ”Mycket God Klass”.

Båthuset Krog & Bar   Hamngatan 2, 193 30 Sigtuna

Andra nämnvärda restauranger

I Sigtuna finner ni givetvis fler restauranger och caféer än de som vi föreslagit ovan. På Stora torget hittar ni Farbror Blå Bar & Matsal, där det på sommaren bjuds på musik. På Stora gatan hittar ni Prik, en thailändsk restaurang samt restaurang KopparkittelnAvslutningsvis så vill vi även nämna Restaurang 1909 som serverar svenska klassiker beläget i Sigtuna Stadshotell.

Boende i Sigtuna

Sigtunastiftelsen Hotell

Sigtunastiftelsen är ett mysigt och unikt hotell i form av en 1900-tals byggnad beläget på en höjd precis ovanför centrala Sigtuna. Likt ett centraleuropeiskt gammalt kloster har detta rofulla hotell en fantastiskt innegård, döpt Rosengård, med vackra valvgångar som ramar in trädgården. Hotellrummen är sparsamt men personlig inredda och på morgnarna serveras en stor frukostbuffé. Sigtunastiftelsen har även en mycket fin restaurang och från den 29 maj – 21 augusti på onsdagar och fredagar vankas grillkvällar med en stor grillbuffé.

Sigtuna Stadshotell

Sigtuna Stadshotell byggdes 1909 med en helt fantastisk utsikt över Mälarens inlopp. Detta fina 5-stjärniga hotell ligger på Sveriges första gata, nämligen stora gatan i Sigtuna. Rummen är inredda i en klassisk ljus skandinavisk stil och servicen är alltid på topp. Hotellets egna restaurang, Restaurang 1909 serverar svenska klassiker och blev 2008 utnämnd till Årets Stjärnskott av White Guide. Hotellet anordnar en mängd olika evenemang och erbjuder olika paket. Prova gärna deras ljuvliga Afternoon Tea med varma scones och hemlagad marmelad.

Hotell Kristina

Hotell Kristina är ett familjeägt hotell med utsikt över Mälaren. Hotellet är beläget i en f.d internatskola och har en härlig familjär stämning med en lekfull funkis-inredning. Hotellets egna restaurang är dubbelt krav-märkt och serverar ekologiska och säsongsaktuella råvaror. Som gäst får du dessutom fri entré till SATS och fri entré till Sigtuna simhall. Passa på att unna dig ett weekendpaket som passar både den aktiva golfaren men även paret som är ute efter lite lyx i vardagen.

Närliggande boenden

Det finns givetvis fler hotell i och runtom Sigtuna. För ytterligare ett hotell med utsikt över Mälaren och supertrevlig service som dessutom är Svanenmärkt rekommenderar vi SigtunahöjdenHotellet är influerat av internationell design med har ett lokalt och hållbart perspektiv.  För hotell i närliggande slottsområden rekommenderar vi det naturnära och 4-stjärniga hotellet Steningevik beläget vid Steninge Slott samt Wenngarn Hotell beläget vid Wenngarn Slott.

Resa till Sigtuna

Till Sigtuna reser du enkelt med flyg, tåg, bil eller buss.  

Flyg till Sigtuna

Flyg till Stockholm Arlanda. För transport till Sigtuna Centrum går flygbussarna i anslutning till ankomsterna. För taxi rekommenderas Taxi Stockholm, tel. 15 00 00. Det tar ca 15 min till Sigtuna Centrum.  

Hyrbil Sigtuna

Hyrbilar från de kända biluthyrningsfirmorna Avis, Europcar och Hertz återfinns i ankomsthallen. 

Tåg till Sigtuna

Ta Pendeltåg från Arlanda Station till Sigtuna Busstation. Resan tar c:a 50 minuter och kräver ett byte i Upplands Väsby. Priser och biljetter köps via SL.

Bil till Sigtuna

Från Stockholm Central så tar det c:a 40 minuter att ta sig hela vägen till Sigtuna Centrum.

Utforska fler destinationer