Lär känna den samiska kulturen

Information

19,5 km från centrum
Kultur
Gratis

Hitta hit

Lär känna den samiska kulturen

Sápmi som betyder Sameland och Samefolk är en nation som har ett gemensamt språk, en gemensam kultur och en gemensam historia. Samerna bor i de norra delarna av Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Den samiska kulturen innefattar ett helhetsperspektiv där konsten, såsom jojken, har en stor betydelse. Men den samiska kulturen och historien är givetvis mycket mer invecklad än så och idag finns det ett flertal områden som man kan besöka i norra Sverige för att få en större inblick i den samiska kulturen.

Från Kiruna kan man exempelvis resa ca 20 km för att komma till Márkanbáiki i Jukkasjärvi där man får upptäcka Sápmi. Här kan man komma riktigt nära de betande renarna, lära sig mer om samernas kultur, historia och traditioner i Márkanbáikis utställningsområde, besöka deras hantverksbutik som har en mängd unika samiska föremål och sist men inte minst äta traditionell samisk mat i Café Sápmis tältkåta med den traditionella eldstaden i mitten av tältet.

Området kan man antingen utforska själv eller så kan man boka in en guidad visning för mer information och för en mer ingående upplevelse. Márkanbáiki har öppet från den 5 juni – 30 augusti 2020.

Det finns givetvis fler områden där man får uppleva den samiska kulturen och dessa kan du läsa mer om här.