Prova på Mountainbike

Många har upptäckt att Mountainbiking (MTB) ger en svårslagen adrenalinkick. Det råder ingen tvekan om att Sveriges landskap lämpar sig alldeles utmärkt för terrängcykling. Kanske är det därför som vi har så många svenskar på prispallarna i alla möjliga MTB-tävlingar?

Denna sport växer i popularitet med cykelspår, cykelbutiker, evenemang och tävlingar för alla skicklighetsnivåer och för alla som är intresserade.

Om du någonsin har funderat på att testa mountainbiking så finns det ingen bättre tid än nu! Nedan följer några anledningar till varför du ska ge dig ut på ett nytt äventyr och prova på mountainbike.

Varför Mountainbike?

Du kommer ut i naturen

Att ta sig fram i naturen på cykel är helt underbart. Moutainbiking är ett strålande sätt att kombinera naturupplevelser med träning.

Det är en rolig träningsform

En av de främsta anledningarna till att folk ger upp sin träningsrutin är för att de inte tycker att träningsformen är tillräckligt rolig. Genom mountainbiking kommer du att upptäcka att för varje pulshöjande bestigning du klarar så belönas du med en fantastisk frihetskänsla i varje nedförsbacke.

Ger mer äventyr i vardagen

Mountainbike är i sin natur en ganska äventyrlig sport med en stor anda av utforskning och snudd på risktagande. Få igång pulsen, låt hjärtat pumpa, möt dina rädslor och ha kul medan du gör det.

En rolig och social aktivitet

Mountainbike är den perfekta gruppaktiviteten för vänner, par, familjer och andra grupper. Inom denna sport är du även säker på att kunna hitta riding-grupper över hela landet som tillgodoser alla nivåer. Så inte nog med att du får uppleva en ny spännande träningsform, så kan du även få nya vänner.

Vart kan jag prova på Mountainbike?

Runtom i landet finns det en mängd olika prova-på kurser, mountainbike-skolor och uthyrningsområden. I Sälen finns Fjälläventyr, i Uppsala och Västerås finns Aktivt Uteliv, bara för att nämna några få. I Stockholm vill vi lyfta fram Mountainbikeskolan i Hellasgården.

Här kan du dels anmäla dig till olika mountainbikekurser och även hyra mountainbike och prova på sporten på egen hand i ditt egna tempo. Detta är absolut ett av de bästa sätten att uppleva Hellasgården på.

När du väl cyklat färdigt och adrenalinet nått nya höjder så passar inget bättre än en nygrillad burgare till härlig bakgrundsmusik i Mountainbikeskolans supermysiga trädgårdskafé. Vi ses där!

Olika typer av Mountainbike cyklar

Det finns en uppsjö av olika typer av mountainbikes, men vilken typ ska du välja? Vad passar ditt ändamål? Hoppas att vi kan hjälpa dig.

Cross Country (XC)

En cykel som lämpar sig på flera olika underlag så som grusväg, skogsväg och stig. Med denna cykel står lätthet och snabbhet i fokus där man sitter lätt framåtlutad för bästa aerodynamik.

Trail

En perfekt allroundcykel som lämpar sig i alla användningsområden. Vare sig du vill cykla långa sträckor eller ägna dig åt mer uppförs- och utförsåkning så passar den här cykeltypen dig.

Enduro

Enduro mtb är en tävlingsform och endurocyklarna är tänkta att tävlas med. Dock så hindrar detta inte dig från att ha en att köra med hemma, speciellt i mer utmanande terräng så som tekniska backar.

Downhill

Denna cykel lämpar sig precis som namnet säger, nedför och gärna i skidbacken, Vill du ta dig uppför så är inte detta cykeln som du är ute efter. Vill du uppåt med denna cykel så använd dig helst av en lift.