Mariestad

Utforska härliga Mariestad!

Om Mariestad

Mariestad som även kallas för Värnens pärla är en småstad med närhet till natur och som har en kuststräcka på hela 14 mil. Här möter den berömda Göta Kanal sjön Vänern där skärgården väntar och lockar med tusentals öar.

Glöm inte att strosa genom Gamla Stan på de mysiga kullerstensgatorna bland de välbevarade trähusen och ta in den mycket närvarande historien. Från Mariestad kan man även enkelt ge sig ut på dagsutflykter som att besöka Vänerns största ö Torsö via broförbindelse, eller genom att ta färjan till paradisön Brommö, besöka Qvarnstensgruvan i Lugnås eller utforska den över 200 år gamla fästningen i Karlsborg.

Restauranger i Mariestad

King Fisher

Restaurang King Fisher är en indisk restaurang som har ett stort fokus på vilt och lokalproducerade råvaror. Denna moderna indiska restaurang bjuder in till både lunch och middag och ligger på Kungsgatan i centrala Mariestad.

King Fisher    Kungsgatan 8, 542 30 Mariestad

Sill & Dynamit

Restaurang Sill & Dynamit är belägen i Mariestads trevliga hamnområde och ligger på just Hamngatan. Här serveras bland annat en klassisk SOS (Smör, ost och sill) tillsammans med restaurangens egna hembryggda öl ”Esplanden”. Utöver sillen finner ni givetvis andra härliga rätter att välja mellan och som bäst avnjuts på uteserveringen under sommaren tittandes på alla förbipasserande människor.

Sill & Dynamit    Hamngatan 19, 542 30 Mariestad

Restaurang Sand

Restaurang Sand är en trevlig restaurang belägen i centrala Mariestad på Kungsgatan. Menyn består främst av mindre libanesiska rätter med många goda röror såsom hummus och baba ghanough, grillade kötträtter och ett stort vegetariskt utbud. Det finns även andra internationella alternativ för den som är sugen på annat.

Restaurang Sand    Kungsgatan 5, 542 30 Mariestad

Pipes of Scotland

Den skotländska puben och restaurangen Pipes of Scotland är belägen i Mariestads Stadshotell. Både inredningen och menyn följer temat väl och här kan man välja rätter från en klassisk pubmeny, såsom hamburgare och fish and chips eller äta i restaurangen och utgå från säsongens à la carte meny.

Pipes of Scotland    Nygatan 10, 542 30 Mariestad

Boende i Mariestad

Mariestad Stadshotell

Den nyrenoverad Mariestad Stadshotell ligger centralt beläget på Nya Torget i Mariestad. Den stora ståtliga byggnaden från sent 1800-tal är en av stadens vackraste byggnader och svår att missa. På hotellet finner man även puben och restaurangen Pipes of Scotland.

Hotell Vänerport

Detta mysiga 3-stjärniga hotell ligger precis i utkanten av Gamla Stan och mittemot Värnern. Härifrån har man nära till de livliga hamnrestaurangerna och nära till centrum för shopping och andra aktiviteter.

Hotel Wictoria

Hotel Wictoria är ett 3-stjärnigt hotell beläget i en italienskinspirerad villa ca 200m från centrum. Här bor man i en härlig parkmiljö som bidrar till den rofyllda atmosfären man ofta upplever på Hotel Wictoria.

Hotell Aqva

Hotell Aqva är ett litet och mysigt 3-stjärnigt hotell i centrala Mariestad. Hotellet har en bistro med enklare rätter och en gedigen frukostbuffé. Med enbart 150m till Mariestads Centralstation är detta hotell en bra utgångspunkt.

Resa till Mariestad

Till Mariestad reser du enkelt med flyg, tåg, bil eller buss.  

Flyg till Mariestad

För att komma med flyg till Mariestad så får du flyga till Örebro flygplats som ligger c:a 110 km från Mariestad centrum. Bil från Örebro Flygplats till Mariestad tar c:a 1 timme och 20 minuter. Bussar går från flygplatsen och biljetter kan köpas i ankomsthallen eller på bussen. Man kan även ta tåget från Örebro till Mariestad, se mer info om tåget nedan.

Hyrbil Mariestad

I och omkring Mariestad finns några biluthyrningsfirmor så som Hertz och Europcar, även Circle K på Göteborgsvägen och Ulriksdal erbjuder biluthyning.

Tåg till Mariestad

Med Kinnekulletåget tar du dig direkt från Göteborg eller Örebro till Mariestad. På sträckan finns flera direkttåg och i vissa fall får du göra ett byte i Herrljunga när du kommer från Göteborg. Reser du från Stockholm kan du i vissa fall göra ett byte i Hallsberg för att komma vidare till Mariestad.

Bil till Mariestad

För dig som vill ta med familjen på bilsemester så tar resan från Stockholm till Mariestad c:a 3 timmar och 30 minuter via E20 eller E18. Eller om du känner att du vill ta det lite lugnare och uppleva något annat än motorväg så kan du även vid Åkers Styckebruk ta av till väg 55. Denna väg tar istället c:a 3 timmar och 50 minuter.