Lummelundagrottorna

Information

14 km från Visby
Historiskt
80 – 180kr

Lummelundagrottan

Hitta hit

Lummelundagrottorna

Lummelundagrottorna är belägna i naturreservatet Lummelunda norr om Visby. Denna kalkstensgrotta är i dagsläget 4km lång men den utforskas och kartläggs årligen och i dagsläget vet man inte hur stor grottan potentiellt kan vara.

Grottan blev först omtalad redan 1741 i en av Carl von Linnés skrifter då han var på en resa runtom Gotland, men den utforskades först ordentligt 1950 då tre pojkar tog sig in i grottan. 1955 offentliggjordes grottan och sedan dess, fram till idag, har grottforskare och utforskare lockats till Lummelunda för att kartlägga och granska både grottan och dess omgivning.

Nu kan man i princip dagligen besöka den magiska grottan och dess fantastiska droppstenar. Det finns ett flertal olika visningsturer som arrangeras varje dag; allt från den klassiska och populära visningsturen där man tar sig igenom grottan med en guide och får lyssna till historiska berättelser, till de mer lättsamma eller de mer spektakulära visningarna som den lekfulla barnturen eller den lite mer annorlunda mörkerturen där man enbart med en ficklampas ljussken färdas genom grottan. För de mer äventyrliga finns även det lilla och det stora grottäventyret där man som besökare får utforska andra delar av grottan som inte ingår i den vanliga visningsturen. Genom att först transporters i små båtar tar man sig 250 respektive 500 meter in i grottan där man får utforska delar som bara få personer har gjort. Med pannlampan som det främsta verktyget får man krypa genom smala grottgångar och vada i underjordiska strömmar. Ett riktigt spännande och magiskt äventyr som man sent kommer glömma.

Tänk på att temperaturen i grottan är 8 grader och att man tar trappor både upp och ner från grottan men det finns alternativ för rullstolsbundna.

Runtom grottan i den närliggande omgivningen finner man härliga naturstigar och promenadstråk, trevliga cykelvägar och en grillplats vid vattnet.

För mat & dryck finns ett mysigt café, Bruket café som är kända för deras våfflor, samt restaurangen N:A Masters Grill som serverar lunch och middag där grillen ofta står i fokus.

Att ta sig till Lummelundagrottorna gör man enkelt med bil, buss, taxi eller cykel. Ta väg 149 om du kommer med bil, väljer du cykeln följer du samma väg fast på cykelvägen som till stora delar ligger intill väg 149. Väljer du att åka kommunalt ska du ta Buss 61 som stannar ca 400m från grottan.