Klättra i Västervik

Information

1,5-55 km från centrum
Sport
60-3100 kr

Hitta hit

Bouldering eller Sportklättring i Västervik

Ett av de mest omtalade boulderingområdena i Europa är Västervik, vid Sveriges östkust. En tre timmars bilresa söder om Stockholm finns en stor samling av granitblock som strötts över ett landskap med fantastiska kustinlopp, små öar och täta skogar. Kombinera bouldering med en långhelg som bjuder på härligt skärgårdsliv och mycket klättring. Västerviks Klättercenter erbjuder klättringskurser för nybörjare och medelklättrare och har all information du behöver om området. På klättercentret kan du klättra året om, både bouldering och sportklättring erbjuds. Håll även utkik efter klätterläger för ungdomar under året.

Klättring är en utmanande sport för dig som gillar att lösa problem, för det är egentligen det man gör, hitta den bästa och säkraste vägen upp för berget. Klättring kan göras både utomhus och inomhus och klättring är indelad i många olika kategorier, vi tar upp några som du kan läsa mer om nedan.

Fokus i Västervik ligger på Sportklättring och Bouldering och kategoriindelningen beror egentligen på vilken utrustning man använder.

Sportklättring

I Sportklättring använder man förplacerade säkringar och det finns oftast färdiga förankringspunkter som man kan fira ner till marken igen. Mellansäkringarna är som sagt förplacerade och det är oftast lim- eller expanderbultar som placerats i borrade hål i klippan. I augusti 2016 beslutade den internationella olympiska kommitén (IOK) bland annat att sportklättring kommer vara en av grenarna i Olympiska sommarspelen i Tokyo 2021.

Bouldering

Bouldering sker oftast på klippblock som max får vara 4,5 meter höga och där man är osäkrad. Ordet Bouldering är lånat från engelskans boulder som betyder just klippblock och det är därför grenen utövas på dessa. Denna gren bygger ofta på få små rörelser där klättraren väljer en väg upp över blocket, detta kallas för ett problem. Då man inte använder säkerhetslinor så har man istället en så kallad crash pad, eller padda som det kallas på Svenska vilket egentligen är en matta som gör att du landar mjukt om du skulle tappa greppet. Bouldering kräver mindre utrustning, än andra typer av klättring ,så som ett par klätterskor, en påse magnesiumkarbonat, en padda och en borste som används för att rengöra greppen med.

Vidare finns traditionell klättring och alpin klättring och inom alla dessa kategorier kan man även lägga till underkategorier som oftast beror på vilket underlag man klättrar på, storleken på det man klättrar på och hur utrustningen används.

Traditionell Klättring

Traditionell klättring, eller tradklättring, kan beskrivas som motsatsen till sportklättring. Då i den bemärkelsen att man som klättrare placerar ut säkringarna själva eller där det inte finns bultar. Fördelen är att man inte skadar klippan man klättrar i då man inte har några permanenta säkringar i berget.

Alpin klättring

Alpin klättring är ett samlingsnamn för klättring som sker i alpin miljö så som kring alperna. Då vi inte har några alper att tala om i Sverige så blir Kebnekaise Sveriges största område för snö-, is-, och klippklättring. Här finns även stora glaciärer och ett väldigt vackert landskap.