I BLICKFÅNGET

Några utvalda pärlor från Kiruna


Samisk Kultur

Kebnekaise

ICEHOTEL

Om Kiruna

Kiruna är en speciell destination på många sätt och som Sveriges nordligaste stad är Kiruna värd till bland annat Icehotel i Jukkasjärvi, Sveriges högsta berg, Kebnekaise, och världens största underjordiska järnmalmsgruva – ”Kirunagruvan” som nu tvingar staden att flytta.

Utöver detta så är även Kiruna känt för sin mäktiga natur med två nationalparker och över 6000 sjöar. Under cirka två månader på sommaren får man uppleva midnattssolen och från september till mars kan man förtrollas av magiska norrsken.

Aktiviteter i Kiruna

Upplev Midnattssolen

Hela Kiruna
Upplevelse
0-2 000 kr

Från slutet av maj till mitten av juli lyser midnattssolen upp Kirunas himmel och innebär sommarljus dygnet runt. Under denna säsong är utomhusaktiviteter som allra mest populära Läs mer…

Vandra i Abisko Nationalpark

95 km från centrum
Upplevelse
Gratis

Abisko Nationalpark ligger ca 100km från Kiruna stad och hit tar man sig enkelt med tåg, buss och bil från både Kiruna och Narvik. Parken är 7700 hektar och erbjuder en mängd olika stigar och vandringsleder Läs mer…

Bestiga Kebnekaise

70 km från centrum
Bergsbestigning
0-20 000 SEK

Att bestiga Kebnekaise, Sveriges högsta berg är nog en dröm för många. Kebnekaise består utav tre toppar, Sydtopen, Nordtoppen och Kebnepakt där Sydtoppen är Sveriges högsta Läs mer…

Vandra på Midnattssolstigen

0 km från centrum
Vandring
0-750 kr

Att vandra längs midnattsolsstigen under sommartid i Kiruna när man kan se midnattssolen är ett måste. Midnattssolen pågår officiellt mellan den 28 maj och 16 juli i Kiruna Läs mer…

Restauranger i Kiruna

SPiS mat och dryck

Med fokus på råvarorna och dess producenter i närområdet och eget rökeri, i form av rökkåtor, där både fisk och kött röks, som sedan serveras i restaurangen. SPiS hanterar maten med hjärta och låter ingenting gå till spillo. Det erbjuds en varierad meny med det bästa från säsongen. Här finns även Rum#340. En privat matsal där man får service från en privat kock och egen serveringspersonal. SPiS har även en egen Deli butik, eget bageri och hotell.

SPiS Kiruna    Bergmästaregatan 7, 981 33 Kiruna

Landströms Kök & Bar

Med nordligaste uteservering står Landströms kök & bar för vällagad mat i en härlig atmosfär. Tillsammans med en personlig service och en hög standard på råvarorna så kan alla känna sig välkomna. Landströms erbjuder även catering.

Landströms Kök & Bar    Föreningsgatan 11, 981 31 Kiruna

Restaurang Ripan

Här blandas gamla traditionella recept med nytänk och inslag från olika delar av världen för att skapa en fantastisk meny. Ripans meny är säsongsbaserad och vad du än väljer att äta så vet dom vart fisken har fiskats och vart renen har betat. Med lokala råvaror i fokus får du prova på det bästa av tre kulturer, Svenska, samiska och tornedalsfinska.

Camp Ripan Restaurang    Campingvägen 5, 981 35 Kiruna

Restaurang Arctic Eden

Med gästvänlighet som värdeord och inslag från den samiska kulturen erbjuder Arctic Eden mat som följer årstiderna och naturen. I en härlig atomsfär med inspiration från den samiska kulturen och vildmarken så finns här något för alla.

Hotel Arctic Eden    Föraregatan 18, 981 34 Kiruna

Boende i Kiruna

Camp Ripan

Camp Ripan är inte ett hotell som alla andra. Med små privara oaser i form av stugor så får du alla bekvämligheter du kan tänkas behöva i ditt egna lilla hus. Med närhet till både SPA anläggning och Restaurang kommer du säkerligen trivas här.

Scandic Ferrum

Kirunas populäraste lounge, en av de mest kända restaurangerna och en relaxavdelning med vy över Kebnekaise. Med närhet till vildmarken, äventyr och norrsken här har du allt du behöver på en och samma plats.

Best Western Arctic Eden

Det samisk-inspirerade hotellet där fokus ligger på gästen. Ljusa och luftiga rum som är smakfullt inredda i samisk anda. Relax avdelning med bastu och pool, stort gym, 2 restauranger och närhet till centrum är bara några av bekvämligheterna som finns.

Ice Hotel

Ice hotel i Jukkasjärvi är känt för att vara världens största hotell byggt av is och snö som sträcker sig på ett område över ca 5500 kvm. Beläget intill den nu berömda Torne älven. Tack vare Icehotel 365 kan du som besökare nu uppleva ishotelllet året om.

Resa till Kiruna

Till Kiruna reser du enkelt med flyg, tåg, bil eller buss.  

Flyg till Kiruna

Flyg till Kiruna är från stora delar av Sverige det snabbaste transportmedlet. Flyg från Stockholm till Kiruna Airport (KRN) avgår varje dag året runt och sträckan Kiruna – Stockholm tar ca 1 timme och 30 minuter. För transport med buss från flygplatsen till Kiruna Centrum går flygbussen i anslutning till ankomsterna och biljetter kan köpas ombord med kontanter eller kort. Tänk på att bussen till Kiruna avgår ca 30 min efter flygets ankomsttid och tar ca 15-20 min till Kiruna Centrum. En bussbiljett kostar ca 110kr för vuxen och 55kr för barn. För taxi rekommenderas Taxi Kiruna, 098012020. Det tar ca 15 min till Kiruna Centrum och kostar ca 400kr.

Hyrbil Kiruna

Hyrbilar från de kända biluthyrningsfirmorna Avis, Europcar och Hertz återfinns i ankomsthallen. Då Kirunas flygplats är väldigt liten hittar man lätt till biluthyrningen. För biluthyrning i Kiruna stad finns två hyrbilskontor Hertz och Avis, båda belägna i närheten av Kiruna turistbyrå. Intill Kiruna tågstation finns även flera biluthyrningsstationer såsom Hertz och Avis.

Tåg till Kiruna

Ta tåget hela vägen till Kiruna Station och välj mellan reguljärt tåg eller nattåg. Priser och biljetter köps via SJ. Den 31 augusti 2013 öppnades en ny tillfällig station, ca 2 km från centrum då den gamla stängdes. Det går därför gratis transferbussar till centrala Kiruna i anslutning till ankomsterna.

Bil till Kiruna

För bilisten finns det fina vägar genom Sverige vilket är ett trevligt sätt att få uppleva vårt vackra avlånga land. Att resa till Kiruna med bil är ett bekvämt transportsätt då man har möjlighet att stanna till på flertal sevärda platser längs rutten. Planera körningen i förväg då avstånden kan vara långa mellan bensinmackar, rastplatser, mm. Att köra från Stockholm till Kiruna tar ca 14h.

Utforska fler destinationer