Bestiga Kebnekaise

Information

70 km från centrum
Bergsbestigning
0 – 20 000 SEK

Kebnekaise

Hitta hit

Bestiga Kebnekaise

Att bestiga Kebnekaise, Sveriges högsta berg är nog en dröm för många. Kebnekaise består utav tre toppar, Sydtopen, Nordtoppen och Kebnepakt där Sydtoppen är Sveriges högsta.

Turen till Kebnekaise börjar från Nikkaluokta och hit tar man sig enkelt med bil eller buss från Kiruna som tar ca 1h. Från Nikkaluokta börjar sedan turen till Kebnekaise Fjällstation. Denna tur kan man antingen göra till fots eller med helikopter. Väljer man att gå finns även alternativet att (efter ca 6 km av denna 13 km tur), ta båten över glaciärsjön och korta ned den inledande vandringsturen.

Det finns sedan två klassiska leder för nå toppen – den västra och den östra från Kebnekaise Fjällstation. Om du planerar att bestiga Kebnekaise själv utan guide rekommenderas den västra leden som är ca 9 km och tar mellan 10-14 tim  t/r . Denna led klassas dock som en ”tuff vandring” men kräver inge klättringsvana såsom den Östra leden gör. Den Östra leden är kortare men innehåller klättringsmoment och rekommenderas därför att genomföra med guide för den ovane klättraren.

Det är givetvis viktigt att man är väl påläst och har planerat sin vandring rätt då all fjällvandring med toppbestigning medför risker.

För mer information och inspiration inför ditt besök till Kebnekaise läs mer här.

På Svenska Turistföreningen kan du få mer praktisk information, tips och guider gällande vandring i Sverige.